12 tips til deg som skal bestille leiebil i USA

Skal du bestille leiebil i USA? Det er det mange gode grunner til. Store deler av det enorme landet er bygget opp omkring ideen om at man skal benytte bil. Derfor leier mange amerikafarere bil når de skal besøke statene.

Før du kan entre The Highway med kjørelisten fra Spotify på anlegget, er det flere ting du bør sette deg inn i. Her er 12 tips til deg som skal bestille leiebil i USA.

1. Varierende aldersgrense

Aldersgrensen er 25 år for å leie bil uten tillegg i USA. Yngre sjåfører kan leie bil mot en høyere pris. Denne praksisen er ganske gjengs for de fleste selskapene.

2. Legg litt ekstra i bilen

USA er et enormt land. Det tar like lang tid å fly fra kyst til kyst som det tar å fly fra Trondheim til Kreta. Kjører du bil, blir størrelsen tydeligere. Du kommer trolig til å bruke mange timer på veiene. Derfor bør du vurdere å bruke noen ekstra kroner på en komfortabel doning. Kostnadsspranget mellom de ulike klassene er lavere «over there» sammenlignet med mange europeiske land.

3. Enveisleie er dyrere

Du vil spare penger om du henter bilen og leverer den samme sted. Henter du en bil i New York og leverer den i Miami, må du som regel betale et gebyr, en såkalt «drop off fee».

4. Unngå flyplassutleie hvis du kan

De aller fleste som bestiller leiebil i USA velger å hente den på flyplassen de lander på. Dette er så klart praktisk, men kan også gjøre leieforholdet dyrere. Det kan komme på en ekstra avgift på utleiebiler som leveres ut på flyplassene.

Du kan kanskje få bilen for en billigere penge hvis du henter den på et bykontor. Med litt planlegging er dette en forholdsvis ukomplisert affære. Bruk vår sammenligningstjeneste for å finne den beste prisen.

5. Skaff gode forsikringer

Det er viktig å være godt forsikret når du leier bil. Dette gjelder ikke minst i USA, hvor et uhell kan få enorme konsekvenser. Sett deg godt inn i hvilke forsikringer du trenger før du reiser over. Det siste du bør gjøre etter en lang flyreise fra Norge til USA er å diskutere forsikringer ved skranken på utleiekontoret.

Når du leier bil via våre nettsider er kollisjonsforsikring (Collison Damage Waiver – CDW), tyveriforsikring og ansvarsforsikring som regel inkludert. Du kan kjøpe ytterligere forsikringer, slik som ulykkesforsikringer. Bare husk å sjekke reiseforsikringen din først. Er den god, trenger du trolig ikke mange tilleggsforsikringer.

Det er allikevel én forsikring du bør skaffe deg. Ettersom ansvarsforsikringer i USA ikke dekker skader på andres eiendom kan det være lurt å skaffe seg en utvidet ansvarsforsikring (SLI – Supplemental Liability Insurance). Den hjelper deg med å unngå søksmål hvis uhellet skulle være ute.

Hvis du har flere spørsmål om leiebil i USA og forsikringer anbefaler vi at du tar kontakt med forsikringsselskapet ditt.

6. Reduser antallet sjåfører

Du må som regel betale ekstra for ekstrasjåfører. Beløpet varierer. Det normale er noen tikroner per dag. Jo færre sjåfører, desto billigere blir det. Samtidig bør du huske at USA er stort. Det kan være greit å fordele kjøringen på flere.

Det finnes unntak fra regelen om at man må betale for flere sjåfører. Utleieselskapet Alamo inkluderer for eksempel 3 sjåfører i leieprisen uten tillegg.

7. Om kjøring ut av staten

Det er ikke alltid fritt frem å kjøre hvor du vil med leiebilen din. Enkelte selskaper lar deg bare kjøre i delstaten du leier bilen i. Andre tilbyr full Interstate-dekning.

  • Leier du bil i California vil de fleste selskapene tillate at du kjører inn i Mexico.
  • Det er stort sett ikke noe problem å ta med bilen fra USA til Canada heller.

Poenget er dette: Sjekk med selskapet du vurderer å leie bil fra om det finnes restriksjoner på hvor du kan kjøre.

8. Planlegg ekstrautstyret

Ekstrautstyr kan koste mye. Det er for eksempel ikke unormalt å måtte betale en hundrelapp per dag for et barnesete. Ønsker du å spare penger kan du vurdere nødvendigheten av å leie ekstrautstyret av bilutleieren.

  • GPS er et must når du kjører i USA. Sjekk om du kan benytte telefonen din, før du eventuelt bestiller GPS sammen med bilen.
  • Amerikansk satellittradio, slik som SirriusXM, er kult. Problemet er at du må betale for å få tilgang. Lokale FM-stasjoner kan ha sin sjarm med fargerike programledere og eksotisk lokalradioreklame.

9. Spør om ekstrautgifter

Flere av utleiefirmaene har for vane å legge på ekstra avgifter på leieforholdet. Mange ganger opplyser de ikke om disse avgiftene før du skal levere tilbake bilen. Derfor bør du spørre om det kommer på avgifter du må vite om når du bestiller bilen, eller når du henter den.

10. Gjør en «Walk Around»

Det lønner seg å gå en runde rundt bilen sammen med utleieren for å kartlegge skader når du henter den. Hvis dette ikke lar seg gjøre, bør du ta en sjekk på egenhånd. Gi beskjed til utleieren om eventuelle skader før du begynner å kjøre.

11. Fyll opp tanken

Det finnes flere forskjellige drivstoffavtaler ved levering av leiebilen. Den billigste er å fylle opp tanken selv. Den dyreste innebærer at utleieren fyller opp tanken for deg. Med denne løsningen kan drivstoffet bli dobbelt så dyrt på grunn av gebyrer.

12. Amerikanske trafikkregler

Det er mange forskjeller på norske og amerikanske trafikkregler. Her er noen av de viktigste:

  • Det er ofte tillat å svinge til høyre i lyskryss selv om det er rødt lys. I kryss hvor dette ikke er lov, skal det stå skilt med påskriften «No Right Turn».
  • Alkoholholdige drikker må oppbevares på et utilgjengelig sted i bilen. Dette gjelder i de fleste stater. Det er, for eksempel, ikke lov å bruke hanskerommet.
  • Blir du stoppet av politiet, må du sitte rolig i bilen med begge hendene godt synlig på rattet. Vent på ytterligere instrukser. En bevegelse kan i verste fall gjøre at politiet tror at du er i ferd med å gripe etter våpen.
  • Du må være våken i nærheten av de gule skolebussene. Når disse stanser for på- eller avstigning må trafikken i nærheten stoppe, uansett hvilken retning den beveger seg i. Bussene har ofte skilt og blinkende lys som indikerer at du må stoppe.

NAF har laget en god oversikt over amerikanske trafikkregler og kjøretips. Du finner den på denne siden. Med dette ønsker vi deg en riktig god tur. Husk at du kan starte jakten på en god og billig leiebil i USA på våre nettsider.

Close